Stockholm Fashion Week

När är Stockholm Fashion Week?

De som grundare Stockholm Fashion Week är Swedish Fashion Council som förr i tiden var svenska moderådet. Första året för modeveckan i Stockholm var 1996, och det skapades för att de skulle kunna rapportera kunskap och uppvisning av kläder och inredningsprodukter. De ville att modet på den svenska marknaden skulle bli ännu bättre, vilket är något som de har lyckats med. Det som många tror är att veckan spenderas på en och samma plats, vilket inte är sant. Under hela veckan finns det ingen fysisk plats som Stockholm Fashion Week finns på, utan det är endast flera sammanhängande event på olika plaster i Stockholm beroende på vad det är för event. Det är upp till designers, märken och aktörerna att välja vart de vill vara samt hur de vill visa upp sina produkter. Det är inte lika strikt som andra fashion weeks, som i exempelvis New York du kommer kunna läsa mer om. Två gånger varje år äger Stockholm Fashion Week rum, en gång på slutet av våren, början på sommaren och en gång på senhösten, tidig vinter.

För 2018 så håller första modeveckan hus vecka 21 under datumen 21-25 maj. Schemat kommer ut den 3 maj. Sedan kommer andra modeveckan under datumen 19-23 november, vilket är vecka 47. Ett tips till dig som eventuellt ska på Stockholm Fashion Week är att ladda ner deras app som är relativt ny. Där kan du se schemat digitalt och även eventuella ändringar i schemat, vilket kan förekomma. Du kan även se all shopping, erbjudanden och de kläder som visas upp under veckan. Ytterligare funktioner på appen är nöjestips och nyheter du kan se och höra.

De märken som ställer ut under veckan är Johannes Adele, Afklingberg, Lazoschmidl, Back, Naim JOsefi, Bea4ikea, Newhouse, Beckmans College of Design, Reschia, Busnel, Rodebjer, Dailyroutine, Skultuna, Emelie Janrell, Stand, Filippa K, Stylein, Hope, Swedish Fashion Talens, House of Dagmar, Totême, Ida Klamborn, Urbanears, Ida Sjöstedt, Whyred, Iggy Jeans, Yasar och Ingy Stockholm.

Vad händer under veckan?

Under veckan så jobbar stiftelsen i Stockholm Fashion Week aktivt med att samla in information som handlar om de olika aktörerna och deras event som väntar och sker under veckan. De koordinerar även och sammanställer informationen om de olika eventen i ett övergripande schema. Detta schema ges sedan vidare till pressen, journalister samt de stylister som ska arbeta under veckan.

Filippa K

Ett populärt event gång efter gång där det alltid finns nyfikna åskådare är på Filippa K:s event. Filippa K kommer ursprungligen från Skandinavien och designar kläder till både män och kvinnor, som inkluderar skor, accessoarer och väskor. Det har funnits sedan 1993, vilket inte är speciellt länge sen om man tänker på hur stort det är nu i Skandinavien.

Deras kläder är väldigt stilrena, raka i sömmar och inte speciellt mycket mönster och färgglada kombinationer. Liknande märken är COS, Hope och Acne. De har sammanlagt 60 butiker världen över och över 500 återförsäljare till deras kläder.

Varför Stockholm Fashion Week?

Många besökare är väldigt nöjda med sina besök efter att ha varit på Stockholm Fashion Week. Däremot finns det många som ställer frågor varför man ens ska ta sig dit. Ja, det finns givetvis många anledningar till det. Inte minst är det kända märken där som samtidigt inte är speciellt dyra vilket gör att det inte är helt omöjligt att köpa en av outfiterna på catwalken, om man verkligen fastnar för någon. Motsatsen är New York Fashion Week, där mycket är för det första svårt att få tag i, och isåfall kostar enorma summor pengar.

Den veckan är mer till för att få inspiration. Det är även Stockholm, men på ett mer ekonomiskt sätt och en annan typ av inspiration. Med tanke på att det främst är skandinaviska märken där så är det mer aktuellt för oss skandinaver. Dessutom är Stockholm en otroligt fin stad, speciellt under dessa veckor. Hela staden vaknar till liv, det finns många fina restauranger och uteserveringar att besöka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *