New York Fashion Week

När är New York Fashion Week?

Trots att New York ligger i USA, så är New York Manhattan den plats i Amerika som anses vara mest internationell. Majoriteten av invånarna på Manhattan och i närområdet kommer från andra delar av världen än USA, vilket även gör att modeveckan i New York blir mer aktuell. Under den veckan så är det mycket märken och designers från Asien som visar upp sina kläder. Märken som är från eller ägs av asiater från exempelvis Kina anses vara de regerande märkena på mode-marknaden just nu. De är i framkanten av att hitta trender. Exempelvis hypebeast-trenden härstammar från kina och japan. Under veckan möts hela världens ledande mode-designers och visar upp sina konstverk. Åskådare är oftast influensers, modeller, kändisar och designers som blir inspirerade. De olika eventen ligger utspridda på hela Manhattan men de alla mest populäraste och eftertraktade eventet brukar äga rum i de centrala delarna runt 5th Avenue.

Det som är speciellt för just New York Fashion Show som skiljer sig från många andra modeveckor runt om i världen är att de har festivaler och fester som anordnas just för veckan. Anledningen till det är dels att New York är en sådan feststad där ekonomin finns, men även att de kommer så mycket personer dit och efterfrågan av fester under den veckan är enorm. Personer som doktorerar i mode-trender anser att det är under New York Fashion Week som de flesta stora internationella trender byggs.

Det som är speciellt för modeveckor generellt men framförallt modeveckan på Manhattan är att det är så abstrakt men samtidigt utstickande på samma sätt. De modellerna har på sig och det designerna visar upp är något som väldigt få skulle ha på sig ute på gatan.

Men i butik och till försäljning kommer sedan kläder som är i en mildare version än de som visas upp under veckan. Just nu är det trendigt med mycket starka färger, rutigt och hypebeast stil. Något som visades upp första gången på New York Fashion Week nu i våras 2018 och finns numera överallt är ett typ av skärp man sätter i midjan utanför tröjan, alternativt på magen om man bär en magtröja. De finns inte där av någon praktisk anledning utan endast för utseendet.

Det är ett långt skärp, då tanken är att man ska låta stumpen av skärpet hänga ned. Från början kommer det från den militära stilen och när kvinnor bär det ska det symbolisera att de inte är beroende av män, utan att de kan klara sig själva och ha samma roll som män. Förr i tiden kunde ju kvinnor inte vara med i militären.

Vad händer under veckan?

Två gånger per år håller New York Fashion Week rum, en gång i februari och en gång i september. De brukar oftast hålla på i sju till nio dagar, beroende på hur många event det är, vilket skiljer sig från gång till gång. New York Fashion Week ingår i den så kallade ”Big 4”, vilket är de fyra största modeveckorna i hela världen. De tre återstående städerna som har de största modeveckorna är Milan, Paris och London.

Många tror att det endast är diskreta, exklusiva visningar och event som äger rum under veckan, där bara speciella kända personer med VIP-biljett får komma. Givetvis det också, men till största del är det stora evenemang som vem som helst kan delta i. De flesta är även gratis. Eftersom modeveckan lockar många personer till New York måste det finnas aktiviteter för dem att göra mellan alla modevisningar och event. Hela Central Park brukar vara full av aktiviteter, där även många inte innefattar mode. Det är även mycket dagsfester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *