H&M – ledande klädmärket i världen

H&M

Det klädmärke, H&M vi nästan ser i varenda liten stad runt om i världen är faktiskt svenskt, vilket är svårt och tro. Märket och företaget har funnits sedan 1947, då den första Hennes butiken öppnade i Västerås i Sverige. Numera finns butikerna över hela världen och har stora samarbeten med exempelvis Kenzo och Moschino.

Till en början var H&M en modekedja som endast tillverkade kläder för kvinnor, på 40- och 50-talet. De hette alltså inte till en början Hennes & Mauritz, utan bara Hennes eftersom att det endast fanns kläder för kvinnor. Senare, det vill säga på 60- och 70-talet så adderades Mauritz och M-et till loggan. Därefter sålde butikerna kläder till män, kvinnor, barn och ungdomar. På 80- och 90-talet så expanderar H&M i Europa och införskaffar sig även sin online-butik för första gången.

Dessutom utses en ny VD. På 2000-talet så sprider sig företaget till väst, vilket är Canada, USA och Mexico främst. Öst får även butiker i så som Kina, större delar av Asien och Australien. Dessutom kommer märken inom H&M som Divided till. Från och med 2010 och framåt så öppnar H&M butikerna på södra halvklotet för första gången. Dessutom startas en återvinningsmöjlighet att lämna tillbaka sina kläder till H&M för återvinning, få en bonuscheck att handla nya för. H&M startar även upp nya varumärken som ägs av H&M som heter & Other Stories, COS och ARKET. Numera finns det 177 butiker i Sverige.

Samarbeten

H&M:s samarbete med Moschino är något omtalat. I år 2018, den 8 november släpps de första plaggen från samarbetet. Designern från Moschino är Jeremy Scott och deras främsta modell de kommer låta visa upp kläderna är Gigi Hadid som är hetare än någonsin för tillfället. Mycket av Moschinos kläder innan har innefattat mycket amerikanska tryck som dollar, saturdays cartoons, snabbmat och Musse Pigg.

Jeremy är en mycket omtalad designer och har bland annat klätt upp Lady Gaga och Katy Perry samt är nära vän med Miley Cyrus. Detta är första gången i historien som Jeremy Scott har chans att kunna ge alla sina fans där ute något av hans design, med tanke på att H&M har relativt låga priser. Moschino är i sig ett väldigt exklusivt märke, vilket har gjort att många inte haft ekonomin att köpa kläderna. Några andra stora samarbeten som H&M har haft under sina 70 år är Stella McCartney år 2006, Madonna år 2006 och 2007, Jimmy Choo år 2009, Isabel Marant år 2013, Kenzo 2016 och Zara Larsson 2017.

Om företaget

H&M har idag totalt ungefär 171 000 medarbetare och har mer än 4 700 butiker i 69 länder. År 2017 fick de ut 16 184 000 000 svenska kronor efter skatt. Inklusive moms så har de 232 miljarder svenska kronor i omsättning, efter en undersökning år 2017. Dessa siffror innebär att H&M är världens största butikskedja, som kommer före sina konkurrenter Zara och Gap. Företagets ledande ord och affärsidé är att levererade mode med bästa kvalitet till det bästa priset på ett hållbart sätt.

De har sitt huvudkontor i Sverige, vilket är förvånande för många eftersom de är såpass internationellt. Huvudkontoret ligger på Mäster Samuelsgatan 46A i Stockholm. Däremot har det inte alltid gått uppåt för företaget, då de ett flertal gånger har kritiserats för att sexualisera reklamen och att de använder sig av barnarbete och tvångsarbete. Nyligen blev det stora rubriker när de gör reklam för en huvtröja till barn där det står ”I´m the coolest monkey in the djungle” och bärs av en mörkhyad pojke. The Weeknd som är en känd artist gick ut och sa att ha aldrig mer kommer att samarbeta med H&M efter det.

H&M Foundation

När H&M firade 60-årsjubeleum år 2007 så grundade familjen som äger företaget en stiftelse som heter H&M Conscious Foundation, där det innefattade ungefär 1 miljon svenska kronor i donation. Därefter har företaget samarbetat med bland annat WaterAid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *