Dyrare trendiga märken

Gucci

Till en början var Gucci ett modehus som hade sin plats i Italien. Numera är det ett av världens mest populära och starka lyxmärken. Personen som grundade märket heter själv Gucci i efternamn, rättare sagt Guccio Gucci och kommer från Florens i Italien. Florens anses även vara Guccis hemstad, och grundades 1921. Till en början var Gucci inte ett märke i den bemärkelsen som det är idag, utan det var ett modehus samt ett lädermakeri. På senare år har det utvecklats till ett lyxmärke som har expanderat sig världen över. Historien bakom det välkända märket har alla ingredienser ett företag kan ha, det vill säga familjeintriger, kändisar och till och med mord.

Som många andra lyxiga märken nu för tiden, så har även Gucci en historia med att tillverka sadlar till hästar. Ytterligare ett märke som än idag är i den branschen är Hermes. Det finns en utställning som går världen över med gamla resväskor och sadlar från Gucci som är tillverkade på 1930-talet.

Det Gucci är mest populära för är deras väskor som är en enorm statusgrej att ha. I Kina finns det massvis med Gucci väskor som är kopior, på grund av den anledningen att det är en sån stor efterfrågan. Dessutom har väskorna ett såpass högt pris att många inte har råd att köpa en. Det medelmåttiga priset för en handväska från Gucci är 25 000 svenska kronor, men de finns givetvis väskor under och framförallt över.

Märket har också andra varor i sitt sortiment, som kläder och andra accessoarer som innefattar modevärlden. Många kändisar väljer att bära Gucci, och det är även därför det har fått den statusen som den har idag. När det kommer till trender och mode idag så är Gucci ett av de märken som ligger i framkanten då de ofta lanserar nya modeller med färgstarka kombinationer. De är kända för sitt gröna och röda sträck på både kläder, skor och väskor. Däremot kommer deras mest klassiska väskor och kläder alltid vara inne i tiden.

Gucci har en speciell logga, som det finns en smart tanke bakom. Nu på senare tid har de införskaffat sig flera alternativa loggor, men den klassiska som funnits i alla tider är de två beiga GG:en, det vill säga GG-monogrammet. De båda bokstäverna sitter med ”ryggarna” mot varandra, de är alltså spegelvända, samt att ena G:et är upp och ner. Det ger inte bara en snygg design utan det gör även att loggan ser likadan ut oavsett från vilket håll man ser den.

Balenciaga

År 1919 så grundades ett företag vid namn Balenciaga i Spanien. Detta företag kom att bli ett av världens mest exklusiva märken. Personen som grundade märket hette även här Balenciaga i efternamn, och förnamnet är Cristóbal. En annan känd designer vid namn Christian Dior som ligger bakom märket Dior sa att Cristóbal Balenciaga var ”mästaren av oss alla”. Numera ligger Balenciagas huvudkontor i Paris, Frankrike. I början av märkets karriär så bars även kläderna och väskorna av den spanska kungafamiljen. Trots att den första butiken öppnade i Spanien, designern kommer från Spanien och att företaget till en början var spanskt, så säger man nu att det är franskt. I deras väskor bland annat står det Balenciaga Paris.

Det som är speciellt med Balenciaga är att det är mer diskret exklusivt. Exempelvis Gucci kan anses vara trashigt i vissa sammanhang, beroende på vem det bärs av och hur man bär det. Anledningen till det är främst att det finns så mycket kopior av Gucci så det kan vara svårt att veta om det personen bär är äkta eller inte, och som med mycket annat är kopior töntigt. Det finns nämligen inte speciellt mycket kopior av Balenciaga. En person som är känd i Sverige och som även är känd för att bära Balenciaga är Nathalie Schuterman.

Det som är speciellt med designen av Balenciaga är att det är stilrent men samtidigt lite hårt. Exempelvis så är en av deras mest kända handväska gjord i glansigt läder men antingen guldiga eller silverfärgade detaljer. Detaljerna består av nitar, spännen och liknande. Det är absolut inte rockigt, men de skiljer sig i stil om man jämför med Chanel eller Louis Vuitton. Balenciaga är mer populärt hos de yngre generationerna och har expanderat enormt i popularitet under de senaste åren. Gucci exempelvis som var extremt hypat för 5 år sedan bland rappare och hiphop-världen har börjat lägga sig lite, och Balenciaga är det nya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *